maandag 13 augustus 2018

Dubai = Vegas + 1

Mooi vliegreis eindigend om 7 uur in de ochtend: Dubai Airport. Wat een overgang zeg! Hier houden ze van orde en van groot. Oh ja en het is warm :). Veel in Dubai lijkt op Amerika. De straten en het straatbeeld: je rijdt en loopt niet (ook vanwege de hitte), alles minstens 3 banen en veel structuur. En waar zijn alle scooters uit Bangkok gebleven? En dan de gebouwen: voor je gevoel hebben ze alles 2 keer te groot gebouwd, minstens. Als voorbeeld de aankomsthal: daar zouden ze op Schiphol zeker 20 baggagebanden hebben neergezet waar ze in Dubai plek hebben voor een stuk of 3 op hetzelfde gebied. Als laatste: weelde. Het straat het uit aan alle kanten.




Ook hier weer zeer soepel uitchecken en bij de aankomsthal direct een taxi kunnen nemen naar ons appartement. Zal wennen zijn deze keer geen ontbijt (zelf maken zeg maar) en geen hotel. Blijkt net achter de Mall of the Emirates te zitten aan de Noord-kant van Dubai. En dus krijgen we tijdens de taxi-rit alvast een schitterend zicht op deze bizarre stad in de woestijn. Een stad overigens met ontzettend veel verschillende culturen en uitersten, juist ook vanwege waarschijnlijk de vele toeristen en immigranten. Streng conservatieve moslims met de Burkha maar ook de mini-rokjes, Indiers, Afrikanen en westerse toeristen. Alles door elkaar!

Op de 9e verdieping van ons complex (het dak) ook een zwembad. Is de hele dag open maar praktisch gezien pas na vieren daarvoor wil je echt niet in de zon zijn!

Ik had gezegd warm. Nou, Thailand kun je vergelijken met Nederland en dan is dit zuid-Italië zeg maar. We tikken eigenlijk de hele tijd de 40 graden aan maar ook met zo'n droge woenstijnlucht dat je binnen een minuut buiten compleet doorweekt bent. De gewoonte hier is ook tussen 2 en 5 siesta en vooral van airco naar airco. Net als in Amerika (Vegas bijvoorbeeld) vele loopbruggen tussen de malls en gebouwen zodat je vooral niet naar buiten hoeft. De bushaltes? Een airco-gebouwtje!

Omdat we moe zijn en willen eten snel even in de Mall of the Emirates boodschappen doen bij de Carrefour (Frankrijk?). Wederom, wat een ongelovelijke weelde: ze hebben alles en de winkel is gigantisch. Alles wel voor een prijs, naar mijn inschatting is het hier zo'n 20% duurder dan in Nederland gemiddeld. Logisch ook wel deel omdat alles wat je wilt kopen ook geimporteerd is. Als voorbeeld van het ruime aanbod het glutenvrije schap: 10 meter breed ongeveer en meer aanbod als in Nederland. En dus heeft Claire eindelijk weer een broodje kaas en Ruben 'soort cornflakes'.

Het glutenvrije schap
In de middag gaan we toch even de stad in. Doel is een korte trip naar de souk (Markt), naar het oude centrum en de grote Moskee. Met de metro natuurlijk! Die is trouwens geweldig, ook weer met Airco en zeer efficient, georganiseerd, clean.

Uitgestapt gaan we eerst kort naar het museum van vrouwen emancipatie (ja die heb je hier). Beetje apart, wel leuk en ook wel dicussie bij ons opwekkend. 1 van de uitspraken die er staat is van 1 van de heersers hier en komt erop neer mannen en vrouwen zijn gelijk maar wel duidelijk anders en vrouwen mogen doen wat ze willen maar het huishouden is wel het paleis van waaruit je moet denken.


De uitspraak, lees maar eens :)

De oprichtster van het museum had vele gedichten en geschriften. Deze in een soort mini-doolhof aan de muur mooi vormgegeven. Langs de muren lopend deden we gezamenlijk een vrije vertaling :)
Dan naar het oude centrum wat gevormd is rondom de rivier waar Dubai oorspronkelijk ook is gebouwd als handelscentrum voor de nomadenstammen. Door de Souks (marktjes) met deze keer niet de vriendelijke Thai maar de opdringerige Arabische verkopers... Bleek later dat als je als vrouw zonder man rondloopt ze een stuk minder opdringerig zijn: de man met het geld is er niet bij … Iets anders wat hier grappig was: Vera leert Engels. Iedereen wil aan haar zitten of haar zaken verkopen (lokkertje voor de ouders) maar Vera leert als snel 'No' en gebruikt het op een gegeven moment al als de verkopers binnen 5 meter afstand komen: No No No!

Museum

Vele van deze winkels: alleen maar sierraden. Dat dit zoveel gekocht wordt?!


Alle soorten kruiden :)
Bij het water aangekomen zijn we kapot: de warmte, de verkopers … klaar om even een uurtje op de boot te stappen en niets te doen. En dus huren we voor een uurtje een prive-rondvaart. Heerlijk even die rust en ondertussen Dubai bekijken vanaf het water.

Aan 1 van de oevers de traditionele bouwstijl van vroeger

Op de andere oever de moderne hoogbouw: een contrast




Mooi detail: glazenwassers op een wolkenkrabber. Het is hier niet erg helder altijd en je kunt niet altijd ver kijken. Wij dachten woestijnzand en als je naar dit gebouw kijkt klopt dat denk ik wel :) Schoonmaken en het zand eraf halen is denk ik regelmatig nodig!

Op grote hoogte, echt respect voor deze mannen

Ook weer de traditionele bouw met de moskeeën ertussen. Ook aan de moderne kant zijn moskeeën maar die zie je niet omdat de wolkenkrabbers ervoor staan :)
Na de boottocht op de andere oever naar de grote moskee en het fort. Het fort is echt een 'zandkasteel', de grote moskee is in gebruik en mooi maar niet zoals in bijvoorbeeld Istanbul. Daarnaast natuurlijk hebben de vrouwen iets anders gezien (ik heb begrepen een kale zaal als een soort 'washok') dan de mannen (grote binnenplaats en moskee zelf van binnen). Opvallend was niet alleen biddende mannen, maar ook vele slapende mannen; dat wist ik zelf niet dat dat ook gebruikelijk was.

De weg van en naar de moskee was natuurlijk weer door de marktjes en kraampjes. Op de terugweg de dames nog zonder ons (Anouk, Claire en Laura) shoppen en sjaaltjes gescoord. Daarna per taxi naar huis en daar 's avonds thuis koken. De verschillen in de gezinnen komen dan wel naar voren: bij ons tosti's en bij Anouk / Ritske veel groente :). Voor het eten konden we gelukkig nog 5 minuten zwemmen voor de sluitingstijd van 7 uur.

Je wordt (als de mannen erbij zijn) door elke verkoper aagesproken maar ook aangeraakt (sjaal over je heen gooien, proberen een hand te schudden). Heel agressief in onze ogen (=cultuurverschil) en ook heel anders dan Thailand.

Het zandkasteel (met koning Koos)

De moskee


Uiteindelijk 's avonds bij ons in elk geval allemaal eigenlijk omgevallen van de slaap; toch de reis in combinatie met een lange dag en de warmte / airco combinatie maakt het zeer vermoeiend.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten