zaterdag 28 juli 2018

Olifantenpret


Alweer de 6e dag volgens onze telling. Ik zit op het terras en kijk uit over het olifantenkamp: de modderpoel, de river in de verte, de waterbuffels en hier en daar een olifant. Idyllisch is het uitzicht niet (Ritske en Anouk hebben een schitterend uitzicht over de rivier, wij zijn 'iets verderop' zeg maar 10 minuten verder lopen neergezet omdat ze denk ik niet meer 4-persoons huisjes hadden bij het lodge-kamp. Ons 'hotel' is inderdaad primitiever dan tot nu toe en tegelijkertijd prima. Douch moet je buitenlangs om er te komen (en de WC) maar de temperatuur is nog steeds warmer dan bij HCW :). De kamer is niets meer dan 5 bedden met klamboes er omheen. Hier buiten zittend merk ik ook wel dat in de avond je moet gaan opletten voor vliegen! Anders dan in Bangkok hoor ik werkelijk geen geluid anders dan een paar zingende vogels en in de verte af en toe een bel (van de waterbuffalo's?) Samengevat: prima en een bijzondere ervaring!

Ons uitzicht



#Henk: Ruben heeft deze gespot wat is het precies? Een mantis?





Al met al hebben we een schitterende dag achter de rug, een echt bijzondere en mooie dag hier op het olifantenkamp. Het begon 's ochtends via alweer een transfer met een busje deze kant op na natuurlijk een lekker ontbijt. Ik begin inmiddels zo gewend te raken aan de rijst dat ik het tegenwoordig ook als ontbijt neem :)

 

Op het kamp aangekomen werden we met 2 andere families in 1 groep gezet voor ons programma. Onze gids en leider: Kem. Met hem hebben we mazzel volgens mij want hij kan goed engels en weet ontzettend veel van de olifanten en het kamp. Hij lijkt ons ook een beetje 1 van de leiders van alle gidsen en mahouts. Even uitleggen: een mahout is een olifantenbegeleider. Bijna elke olifant heeft er wel 1 en de mahouts zorgen voor de olifanten en zorgen er ook voor dat de toeristen bijvoorbeeld zich aan de basisregels houden (bijvoorbeeld geen olifant optillen krijg je last van je rug .., niet achterlangs lopen, geen selfies want dan is je rug gedraaid naar de olifant en een hand hoog dan denkt de olifant dat hij eten krijgen en komt eraan).

 

Nadat Kem een duidelijke uitleg heeft gegeven begint ons programma. Bij deze alvast excuses voor de vele foto's! Deel 1 - eten geven. Kem legt uit dat olifanten ongeveer 10% van hun gewicht per dag eten, helaas is de maag niet zo efficiënt en komt dus 60% er weer uit. Het dieet bestaat uit vezelrijk eten zoals bamboe, bana gras en dergelijke aangevuld met fruit: bananen, meloenen, etc. En dus mogen wij zorgen voor het 10-uurtje zeg maar, de snack. Je mag zelf voeren en dappere kids na een eeste aarzeling lukt het aardig!

 

We gaan verder en krijgen een goede informatieve film over olifanten. Met name over hun intelligentie (ze kunnen bijvoorbeeld heel eenvoudig rekenen aan) en hun emotionele brein. Olifanten zijn namelijk naast mensen de enige diersoort (of 1 van de weinigen) die echt emotie kennen. Zo hebben ze rituelen als een olifant overlijdt. Als laatste en zeker niet onbelangrijk wordt uitgelegd dat het inderdaad klopt: een geheugen als een olifant. Olifanten onthouden alles. Er zijn
 gevallen bekend waarin olifanten elkaar na 20 jaar weer tegenkwamen en elkaar herkenden of waarin (nagemaakt in het rolo-filmpje van de reclame) ze jaren later mensen herkennen. Wel aan de geur, niet aan ogen. Olifanten hebben namelijk een zeer goede geur en een goed gehoor maar kunnen niet goed kijken. Dat zie je overigens ook als je ze voert, ze zien niet heel makkelijk.

 

Na het filmpje gaan we aan de gang met eten maken voor de oude olifanten. Deze hebben geen tanden meer en krijgen daarom stick rice met pompoen. We snijden de pompoen, koken deze en voegen de stick rijst toe. Samen roeren in de pan totdat het een mooie dikke pap is. Werk klaar, tijd voor lunch!

Foto's van de ochtend:



Eten voor de olifanten (voor Kanta)












Na de lunch nog je eigen olifant verven, de resultaten komen terug naar Nederland

Na de lunch gaan we verder met de bereiding … ballen vormen van de sticky rice en pompoen met nog iets anders erbij … De ballen zijn voor de olifant goed te eten zonder tanden zeg maar! Overigens worden we tijdens de bereiding wat gestoord door een olifant waarvan de mahout even naar de WC was; even schrikken :).
De ballen mogen we voeren aan een 80-jarige oude olifant. De oudste olifant is hier overigens 84 jaar, was vroeger in dienst als toeristen-attractie. Een paar olifanten (herkenbaar aan een rode halsband) zijn nog niet goed genoeg gewend aan mensen en mogen we dus ook niet bij in de buurt komen. En dan zijn er nog een paar olifanten hier (van de totaal 27) die echt 'onhandelbaar' zijn. Zo heb je Naughty Johnny, te ondeugend. En 'Winner' (in het Thais), de grootste die hier leeft. Zo sterk en 3700 kilo dat je deze niet kan vastbinden aan een boom als hij onhandelbaar is. Daarom heeft hij een aparte plek met beton eromheen. Als er namelijk paniek is dan kunnen de mahout de olifanten om een boom vastbinden (komt bijna nooit voor), maar bij hem helpt dat zeg maar niet….
 
We eindigen de middag op een fantastische wijze: eerst mogen we de olifanten helpen bij een modderbad, waarbij we zelf ook lekker vies worden. Daarna met z'n allen de rivier in, de olifanten wassen! Afsluitend lekker drinken en een mooie uitleg van alle soorten fruit en eten die de olifanten krijgen, wederom gegeven door Kem onze fantastische gids hier. Hopelijk is morgen onze favoriete olifant er ook weer bij: Jaroonee. Ruben is helemaal fan van deze 45-jarige olifant, een vrouwtje dat waarschijnlijk zwanger is en heel heel lief! Jaroonee is ook op de foto's te zien bij het modderbad en in de rivier :).
 
Eind van de middag zijn we gaar en mogen we naar ons huis, eindelijk douchen en bijkomen. Het programma voor morgen hebben we nog meegekregen van Kem, hij is morgen (yes!) ook onze gids. In de ochtend heel vroeg gaan Anouk en ik (6.30 vertrek) de berg op … dan ontbijt rond 8 uur, weer een modderbad, zwemmen met de olifanten in de rivier en in de middag relaxen met een soort van raften (erg benieuwd!).
 
Olifantenkamp 'Elephant World' een echte aanrader! Ook omdat ze echt fantastisch met de beesten omgaan en er heel goed voor zorgen. Mooi detail hierbij; ze hebben ook honden, katten, schapen, waterbuffalo en allemaal ingeënt (uitzondering in Thailand) en allemaal verzorgd!

Foto's van de middag:








5 maanden oud en al heel sterk!






Cutting de bana gras en in de wagen leggen voor de olifanten

En dan voeren, dit is trouwens Jaroonee














Onderweg naar de kamer nog genieten van de 'andere dieren'


1 opmerking:

  1. Het is inderdaad een mantis, een bidsprinkhaan. Excuses voor de vele foto's hoeft niet, sommigen van ons zien liever beelden dan tekst en anderen weer andersom. Hele belevenis. Groet.

    BeantwoordenVerwijderen