woensdag 25 juli 2018

Mamma hoe werkt het met afdingen?

Een rustdag zo heet het. Geen Bob vandaag en dus een eigen plan en eigen agenda. Wel met weer een vroeg ontbijt zodat we voor de grootste hitte door alle attracties zijn.


En buiten begint het, het thema van de dag: het afdingen. Mamma vraagt Ruben hoe werkt dat eigenlijk? Nou als de ander een prijs biedt dan ga je er ver onder zitten en zorg je ervoor dat je veel minder betaalt dan oorspronkelijk gevraagd werd. En dat deden we al natuurlijk bij de start van de dag: met de tuktuk naar de rivier. 100 bath... ja 100 voor 2 bedoel je? Nee 100 per stuk. Nou laat maar en we lopen weg. Ruben snapte het direct :) nu hebben we gewonnen toch?


De eerste winstpartij afdingen zorgde er dus voor dat we te voet (en niet met de tuktuk want die was te duur) richting de rivier gingen. Van daar met de waterbus (heerlijk windje, veel te volle boot deed me denken aan wat je altijd op het nieuws hoort als ze omslaan met 3 keer teveel mensen..) naar Wat Pho. Want dat is het doel voor vandaag: het grootste tempelcomplex van Thailand met de grote liggende Buddha.


En zo is het ook; inderdaad een ongelovelijk groot complex met overal de 'shrines' en tempels met Buddha's, monniken, pracht en praal. Zeer indrukwekkend en eerlijk gezegd na een paar uur konden we geen Buddha meer zien … Een paar hoogtepunten bij de foto's hieronder:


Wachten op de 'waterbus'

Liggende Buddha


Vanaf zijn voeten de liggende Buddha. En nee we hebben gecheckt speciaal voor Roos en Vera geen stinkende voeten.

Niet stinkend maar juist ontzettend mooi versierd.

Overal in de tempel met de liggende Buddha weer bijzondere tekeningen geschilderd tegen de muren. Weer veel beeldende verhalen tot in de laatste details perfect gemaakt.

In het complex diverse watervalletjes. Ondanks dat het druk is geeft dit een zeer rustgevende atmosfeer.

Weer met Ruben rondgekeken naar de meest 'gekke' guardians en mytische wezens. Bij deze weer een soort aap.


In diverse galerijen deze Buddha's. Honderden in een rij, en per tijdperk van Thailand (welke koningen aan de macht waren, onder andere de huidige Sakuthai) zijn de duidelijk anders van vorm. Ook hebben we gelezen waar je aan moet voldoen om ook 'goddelijk' of koninklijk te zijn: lange vingers (check), platvoeten (platte voeten check), haar tussen je wenkbrauwen (helaas geen check), etc. etc. Ze hadden iets van 10 belangrijke criteria waar een Buddha beeld aan moest voldoen en 70 'mindere criteria'. Voor ons geldt, helaas minder dan de helft voldoen we aan :)

Tja.. beetje gek laten we zeggen de 'Engelse guardian'?

In actie

Schitterende uitzichten met overal de 'shrines' in het tempelcomplex. Elke koning, elk tijdperk wel meerdere tempels om Buddha te eren.



Ruben weer met 1 van de mytische wezens

Schitterend!! En meters hoog!

Overal is het afgewerkt. In dit voorbeeld ook weer bovenin een tempel een 'gouden guardian' die de poort bewaakt.
 Zo rond 12 uur zijn we echt klaar. Het water is op, we zijn klaar met het tellen van de honderden Buddha's en willen eens echt wat anders. Van Alida hebben we een tip gekregen; een winkelstraat nabij en dus gaan we daar heen. Na 100 meter lopen en een blik op de google maps van Ritske (nog 30 min te gaan) besluiten we 'tuktuk'. En ja 100 bath voor 2 tuktuks, prima afgedongen.
Helaas blijkt bij de eindbestemming een klein misverstand. 100 per stuk.. weer gaat het niet zoals gepland :). Maar maakt niet uit: winkelstraat (met lunch echt Thais bij McDonalds) en heerlijk slenteren langs schitterende kraampjes. Een paar uur echt rondkijken; waaiers gekocht voor Roos en Vera, een jurk voor Claire en ….


Anouk heeft 'm: een mooie armband (denkend aan vroeger). Dus afdingen, maar uiteindelijk toch niet gekocht toch te duur en er ging niet genoeg van de prijs af … Ruben hebben we nu weer gewonnen met afdingen als we niet kopen?



In deze winkel allemaal reclame van Kodak … niet helemaal meer bij de tijd zeg maar. Overigens meer opvallende zaken soms. Zo heb je hier nog vele telefooncellen (kinderen weten eigenlijk niet meer wat dit zijn). En het stroom (en alle andere 'verbindingen' gaan vooral bovenlangs door de straat. En dat levert soms tientallen draden op die gewoon van langs de gevels gespannen zijn. Zoals Anouk aangaf: deze voldoen waarschijnlijk niet aan een willekeurige NEN-norm :).

De kinderen wachten terwijl Anouk nog onderhandelt over de armband. Overigens is Ruben op zoek naar een ring (?!), ergens in deze vakantie wil hij graag 1 kopen...
 Na het winkelen weer met de tuktuk naar huis. Deze keer gaat het heel goed met afdingen: 250 per tuktuk en we rijden een half uurtje naar huis, deze keer dus niet nog een keer met de varende bus is nu echt te lang en te lastig.


Overigens 250 bath is ongeveer 6 euro en 25 cent. En dat is dan een half uur in de taxi zeg maar. Gisteren gegeten voor 1000 bath voor 8 personen; oftewel 25 euro... Soms (niet altijd) is Thailand zeer goedkoop ook al verdubbelen ze de prijzen zodra ze de toerist zien!


In het hotel dat doen wat de kids al de hele dag echt willen: zwemmen! Heerlijk met z'n allen zo'n anderhalf uur en mooi om te zien hoe allen ineens alle energie terug winnen.




We zijn nog 1 ding vergeten. Verderop in de straat is de grootste Hindoe tempel van Thailand en daar moeten we nog langs. Anders dan de Buddhistische tempels is deze heel actief (niet perse sereen en rust). Constant roepen de luidsprekers iets van 'Hoe cham pa' en dat de hele tijd. Gelovigen komen binnen en kopen offers voor de god (1 van de hulpgodinnen van Shiva) aan wie de tempel is gewijd. Deze offers worden in het middelste van de tempel geofferd …. en vervolgens zorgen helpers ervoor dat de offers via de achterkant van de tempel weer naar de voorkant worden gebracht zodat je die weer kan kopen :). Machtig mooie circle of life zeg maar...


Wel schitterende tempel, ook weer met vele goden. Overigens is Buddha voor de Hindoes 1 van de reïncarnaties van Shiva; dus ook 1 van de 'goden' in het Hindoeïsme. Vandaar dat we in de tempel wederom een Buddha tegenkwamen terwijl we net de kids hadden beloofd na de ochtend 'geen Buddha meer vandaag'.






Na de tempel nog eten. Een nieuw plekje probeerden we te vinden, echter na de 25 euro van gisteren kwamen we in een gebied met 25 euro per gerecht zeg maar … voelt toch anders en dus uiteindelijk terug bij Bonita, ons restaurant van de eerste avond. De woonkamer was al bezet, echter geen probleem terwijl wij beneden wachten wordt er een tweede tafel geregeld en dus een heerlijke avondmaaltijd; met name de kinderen waren erg blij hiermee - Bonita is het favoriete restaurant van deze vakantie!


Morgen? Morgen heel vroeg op, dan om 6.30 weg en met de trein naar een drijvende markt. De middag al bij de River Kwai waar we ook morgenavond gaan slapen. Klinkt als een lange maar enerverende dag!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten